Moeilijker werk dankzij technologie

Wat?

Lichtwerk rust werkplekken uit met bijvoorbeeld augmented reality om de werknemers te ondersteunen bij hun taken. Zo kunnen meer mensen uit kansengroepen aan de slag.

Wie?

Maatwerkbedrijven Mariasteen en Molendries, koepelorganisatie Groep Gidts en Emino, dat mensen coacht naar werk. Philip Vanneste, specialist in digitaal leren, is gedelegeerd bestuurder. Lieven Bossuyt zal Lichtwerk uitbouwen.

Hoe komen ze erop?

Werk wordt cognitief gezien steeds complexer”, zegt Vanneste. “Bij Mariasteen merkten we dat er meer variatie kwam in de taken van de werknemers en dat dat niet voor iedereen evident was. Op een beurs voor de auto-industrie zagen we interactieve beeldprojectie. We installeerden al een aangepaste versie bij ons, maar ook bij klanten.”

Hoe werkt het?

Op de werkplek worden een beamer, een camera en sensoren geïnstalleerd. Op het juiste moment en de juiste plaats verschijnen er instructies, in de vorm van symbolen, een video of tekst. De werknemers worden zo stap voor stap begeleid. Het systeem kan ook controleren of de handeling correct uitgevoerd werd. “Zo zetten we in Mariasteen bedbalken voor een ziekenhuis in elkaar. Het systeem helpt de werknemers te bepalen hoe ze een balk moeten aanpakken.”

Het droomscenario?

Nog meer mensen en bedrijven ondersteunen om duurzaam werk te creëren.

Overgenomen van: De Standaard, 13 december 2019